Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2014 10:46 - Триличието на един комплексар
Автор: petkoradkov Категория: Политика   
Прочетен: 4909 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.12.2014 10:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Препъването на троянския кон

image

Ожесточената антируска реторика на Атанас Чобанов прикрива семейните му връзки с Кремъл.

Покрай солидните политически кариери, силно разклатени от последните европейски избори, някак незабелязано мина фиаското на партия "Зелените". Злополучното представяне във вота обаче е на път да изкара наяве доста неочаквани факти за водача на листата й Атанас Чобанов. Гласът на "прозападните" сили у нас и яростен застъпник за по-тежки санкции срещу Русия всъщност се оказва тясно свързан – семейно и икономически - с пропагандния апарат на Владимир Путин.

Чобанов, който неочаквано за мнозина успя да измести титулярния лидер на "Зелените" Даниела Божинова, отдавна копнее за Европейския парламент. Според негови познати мястото в Брюксел било главната цел на парижкия емигрант, а заниманията му като журналист (в "Парижки вести" и после "Биволъ") – само междинни стъпки към нея. В предишния вот Чобанов положи огромни усилия да намери място в листата на Синята коалиция, но в крайна сметка трябваше да се задоволи с неизбираема позиция. Източници от "Зелените" твърдят, че личните амбиции на Чобанов са една от главните причини малката екоформация да откаже да влезе в Реформаторския блок.

В крайна сметка Чобанов успя да се добере до първото място в листата, но обаянието му явно не подейства на избирателите – партията получи само 12 500 гласа, а за самия Чобанов преференция дадоха едва само 1467 души – по-малко, отколкото за футболния мениджър Лъчезар Танев или за лидера на конкурентната "Зелена партия" Минчо Куминев. Дори никому неизвестните водачи в листата на "Глас народен" – партията на Светльо Витков – получиха значително по-голям преференциален вот.

Активисти на "Зелените" се притесняват, че мизерният резултат ще накара амбициозния Чобанов отново да обърне палачинката и да потърси шанса си от другата страна на барикадата. Което, естествено, ще има фатални последствия върху репутацията на партията.

Онова, което повечето десни съюзници и "съмишленици" на Атанас Чобанов не знаят, са солидните му контакти с проруските сили. Те идват благодарение на руската му съпруга Мария Онучко-Чобанов. Бивша издателка на вестник "Парижский курьер" (под чието крило съществуваше и изданието на Чобанов "Парижки вести"), днес тя работи за френското издание на "Российская газета" – официалния печатен орган на правителството в Кремъл. Въпросното издание, La Russie Aujourd"hui, се разпространява като платена притурка към Figaro. То е част от проекта на Путин "Русия отвъд заглавията" (Russia Beyond the Headlines), за който списание Slate писа, че "зад объркания синтаксис на тези комични статии тупти кървавото червено сърце на глухата съветска пропаганда". Български партньор на RBTH е вестник "Дума".

За същия проект работи и Виктор Онучко, тъст на Чобанов и дългогодишен кореспондент на държавната "РИА Новости" в Париж и Брюксел. Парадоксално е, че Онучко е нещатен сътрудник и на руската редакция на финансираното от Вашингтон радио "Свобода". Може би оттам и зет му е почерпил вдъхновение да потърси връзки с прозападните сили – за двойна подсигуровка.

Разбираемо е, че Чобанов старателно се пази от всякакво споменаване не само на връзките на жена си, но дори и на името й. Мария от своя страна подписва статиите си с фамилията си по баща. Единственото място, където тя фигурира като Чобанов, е в сайта на Russia Beyond the Headlines – вероятно защото едно квадратче над нея фигурира баща й. Госпожа Чобанов никога не се показва публично в България, но според семейни познати обожава да идва в семейната вила във Варвара, по Южното Черноморие.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petkoradkov
Категория: Политика
Прочетен: 20557
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031